Det mønster jeg har arbejdet med i denne DIY, er Centilongs Kirsten-bukser.
Jeg har valgt modellen med lommer og påsyet linning - det lyder sværere end det egentlig er! - Jeg laver en lille billedserie til et par bukser uden lommer og med ombukket linning snart.
Og af ændringer på mønstret har jeg lavet linningen i ét stykke i stedet for to, lav den gerne godt lang, så kan du altid klippe af den når du kommer så langt.
Jeg har syet bukserne i lilla twill fra Stof og stil med stof i lommen fra Stof 2000.
Lad os komme i gang!
Jeg sidder selv ved en Husqvarna - hun hedder Birgit i daglig tale.
1. Tegn mønsterdelene, du skal bruge, over på mønsterpapir eller bagepapir. En god ide er at tegne sømrum på, når du er i gang med at tegne, så klipper du stoffet mere præcist. Herefter klipper du mønsterdelene ud i stof.
2. Så lægger du fronten/buksernes forreste del med retsiden op (det er ligemeget hvad der er højre og venstre ben), og lommerne lægger du ovenpå med vrangen op.
3. Læg dem så de passer, nål fast og sy. På billedet er lommen til venstre syet fast.
4. Nu klipper du små hakker, uden at ramme syningen, i den buede del - så bliver det nemmere at vende og få kanten pæn.
5. Du kan enten: sætte den anden del af lommen på nu, ret mod ret på din lomme,
nål fast og sy, for derefter at vende lommen om på vrangsiden af buksen og derefter presse/stryge lommekanten pæn.
Eller vende med det samme og presse/stryge lommekanten pæn først, for så at sætte den anden del af lommen ret mod ret på din lomme, nåle fast og sy.
6. Det kan være en god ide at zigzagge eller overlocke alle stofdelene allerførst, men jeg er mest til den hurtige version: zigzag eller klip med en takket saks løbende på de syninger, hvor det er nødvendigt.
Til venstre har jeg zigzagget der hvor de to lommedele er syet sammen.
Til højre har jeg lavet en pyntestikning/syning et par mm fra lommekanten.
7. Her har jeg lagt højre bens bag og front med retsiden op.
8. Nu skal buksebenene syes sammen. Læg et sæt front og bag ret mod ret. Det er ligemeget om du nåler og syer sidesømmen eller indersømmen først. Zigzag eller klip med takket saks bagefter.
9. Så vender du det ene bukseben med retsiden ud, mens det andet fortsat er med vrangsiden ud.
10. Læg buksebenet med retsiden udad ind i det andet. Læg buksebenenes indersømme ud for hinanden og nål dem fast. Nål resten af skridtsømmen fast og sy. Det kan være en god ide at sy et par gange frem og tilbage i buen, hvor indersømmene mødes, for at forstærke skridtsømmen. Zigzag eller klip med takket saks.
Nu kan du vende bukserne så retsiden er udad. Det ligner faktisk et par bukser nu.
11. Find linning og strygejern frem. Fold linningen på midten, så den ligger vrang mod vrang og pres. Fold herefter kanterne ind til vrangsidens midt og pres. Nu er der ingen "grimme" kanter der kan ses.
12. Jeg starter altid med at sy linningen på bagpå, så samlingen kommer deromme. Åbn linningen, læg den ret mod ret på bukserne. Start på buksernes syning bagpå, men start et par cm fra linningens kant.
13. Når du er næsten færdig med at sy linningen på, stopper du igen et par cm fra buksernes syning. Du kan klippe lidt af linningen hvis du har lavet den for lang.
14. Jeg har faktisk brugt Lines/Marapyttas kantebåndsafslutning, det er samme princip og super godt forklaret. Men kort fortalt lægger du nu linningsenderne sammen ret mod ret og syr på tværs, så linningens omkreds passer med buksernes.
15. Så kan du skille linningens syning og sy resten af linningen fast til bukserne.
16. Nu foldes linningen, der hvor du pressede den, så den ligge pænt på både buksernes ret- og vrangside.
17. Nål linningen fast - jeg kan bedst lide at gøre det på buksernes retside, så jeg kan sy med den side opad og sørge for, at sømmen bliver pæn på ydersiden, men du kan også gøre det på vrangsiden og så med denne opad. Sy et par mm fra kanten - det er vigtigt at linningen ligger lige ud for hinanden på begge sider, så du syer pænt på begge sider. Husk at lade et hul stå åben, så elastikken kan komme ind.
18. Her kan du se vrangsiden øverst og retsiden nederst. Nu er det tid til at putte elastikken igennem - jeg har ikke noget billede af det, da jeg manglede 2,5 cm bred elastik (det er samme princip, som billederne nedenfor). Men brug den slags elastik som mønstrets vejledning foreskriver. Mht til elastikkens længde er det allerbedst at måle personen, som bukserne er til.
19. Buksebenets kant bukker du 1 cm ind og presser/stryger. Herefter folder du kanten, så der er plads til elastikken i løbegangen, og pres den igen.
20. Sy så langt fra kanten, at der er plads til elastikken. Sæt en sikkerhedsnål i elastikken og før den gennem løbegangen.
21. Når elastikken skal syes sammen, er det nemmest lige at sætte en nål i, så den sidder hvor den skal, når den lægges under trykfoden. Husk at fjerne nålen inden du syer! Sy elastikken med en zigzagsøm. Sy løbegangens åbning sammen. Et bukseben mere og voila! Et færdigt par bukser.
Jeg håber min vejledning kunne bruges.
Har du spørgsmål eller er noget uforståeligt, så læg en kommentar.
Rigtig fin gennemgang Julie :-)
SvarSletSå flink du er! Og snill! Jeg fikk nesten lyst til å sette meg ved symaskinen. Får vi se et bilde av den ferdige buksa?
SvarSletØnsker deg ei fin høstuke!
Klem fra Norge